ПАСКА УКРАЇНСЬКА

ПАСКА ВЕЛИКОДНЯ, УКРАЇНСЬКА

Па́ска — обрядовий здобний хліб, традиційно готується до Великодня. В продовж століть, разом з пофарбованими крашанками, складає типовий атрибут пасхальних свят українців. В багатьох країнах є свій аналог святкового хліба. Британці, наприклад, печуть великодній кекс. Паски зазвичай випікають для кажного члена родини, різних размірів, і обов`язково одну велику — для всіх. Існує багато рецептів паски, пропонуємо Вам класичний український рецепт з використанням традиційних інгредієнтів включаючи маргарин ТМ "Щедро". Рецепт розрахований на 4 середніх або 2 великих паски (загальна маса 1 кг.)

Інгредієнти

Мука 500 г
Яйця курячі середнього розміру 3 шт
Молоко 150 мл
Сухофрукти (в’ялена журавлина, родзинки) 150 г
Цукор 100 г
Маргарин «Пампушок» ТМ «Щедро» 100 г
Дрі́жджі сухі 1 уп. на 1 кг.
Сметана 50 мл
Ванільний цукор 10 г
Сіль 1/3 чайної ложки
Для прикрашання:
Цукрова пудра 100 г
Посипання для пасок, очищені горіхи за смаком
Інгредієнти для паски
Крок 1

Завчасно підготувати сухофрукти. Промити та замочити в гарячій воді приблизно на 1 годину.

Приготувати Паску
Крок 2

Просіяти борошно, розділити на дві частини. Половину просіяного борошна змішати з дріжджами, добавити чайну ложку цукру. Влити тепле молоко. Залишити опару на 30-60 хвилин в теплому місці.

Приготувати Паску
Крок 3

Змішати із цукром одне яйце повністью, та ще з двох тільки жовтки (відокремлені білки залишаємо для приготування глазурі), добавити ванільний цукор, сіль та сметану.
Розтопити маргарин «Пампушок» ТМ «Щедро».

Приготувати Паску
Крок 4

В опару додати підготовлену суміш (цукор, яйця, сметана) та частину відкладеного борошна, перемішати. Добавити розтоплений маргарин та замочені сухофрукти, попередьно густо присипані борошном.

ТОРТ Паску
Крок 5

Потроху додаючи залишки борошна замісити гладке, еластичне тісто. Залишити тісто підходити у теплому місці щонайменше на годину. В продовж цього часу, декілька раз обминати тісто.

Приготувати Паску
Крок 6

Підготовати форми, змастити внутрішнью поверхню маргарином (при використані металевих форм це обов`язково!). Готове тісто розподіляємо у форми, заповнюючи їх не більше, ніж на третину. Накрити чистим рушничком і почекати поки тісто збільшиться в двічі.

Приготувати Паску
Крок 7

Випікаємо за температури 180 ◦С 25-35 хвилин. В залежності від виду форми (паперова, силіковнова, металева), час випікання може трохи відрізнятися.

Приготувати Паску
Крок 8

Збиваємо яєчні білки з цукровою пудрою в міксері для отримання пишної блискучої маси (20-30 хвилин). Готові паски покриваємо білковою глазур’ю, прикрашаємо за бажанням.

Приготувати Паску
Смачного!